behandling

Søvnforstyrrelse og melatoninbehandling

Melatonin anvendes hyppigere og hyppigere til behandling af børn og unge med søvnforstyrrelse, der optræder samtidig med andre børne- og ungdomspsykiatriske lidelser såsom autisme og ADHD.

søvnforstyrrelse og melatoninbehandling

Melatonin produceres i koglekirtlen og udskilles, når vi skal sove. Produktionen af Melatonin hæmmes af lys. Hos nogle er udskillelsen forskudt således, at de ikke mærker naturlig træthed på det tidspunkt, hvor de normalt bør komme i seng.

Overordnet set, kan man sige, at der ikke findes retningslinjer for, hvor lang tid et barn/en ung bør sove, men derimod anbefalinger. Det varierer, hvor meget søvn forskellige mennesker har brug for.

En 5-årig har gennemsnitligt brug for 11 timers søvn og en 16-årig har gennemsnitligt brug for 8½ timer.

Behandling med melatonin og/eller circadin (depot) kan være en mulighed, såfremt vi i klinikken vurderer at omfanget af søvnforstyrrelsen bliver funktionshæmmende og indsovningen er betydeligt forlænget og/eller der er mange natlige opvågninger.

Nogle gange kan man prøve at bryde en mere akut opstået søvnproblematik med melatonin, men ellers vil indikationen ofte være, at søvnforstyrrelsen har været længerevarende.

Sådan skaber du gode betingelser for søvn

Forud for eventuel opstart i melatoninbehandling opfordrer vi til, at der har været fokus på god søvnhygiejne over en periode.

  • Faste og stabile rutiner omkring sengetid alle ugens dage.
  • Gå så vidt muligt i seng samme tidspunkt alle dage.
  • Undgå at sove i løbet af dagen.
  • Undgå at spise lige op til sengetid.
  • Minimer aktiv stimulering inden sengetid.
    (telefon, computerspil, TV, iPad og lignende)
  • Værelset bør være stille, mørkt og ikke for varmt.
  • Afprøvning af kugledyne eller kædedyne.
  • HUSK: Det tager ofte uger at ændre en søvnrytme.
Interesseret i melatoninbehandling?

I vil blive booket til en opstartssamtale hos vores børne- og ungdomspsykiater, hvor søvnskemaerne vil blive gennemgået. Der vil blive stillet uddybende spørgsmål til søvnproblematikken og evt. andet, der findes relevant samt foretaget en kort somatisk vurdering.

Såfremt der findes indikation for opstart med melatonin, lægges der en plan herfor inden I går hjem, og behandlingen kan sandsynligvis opstartes umiddelbart efter.

Der vil være telefonisk opfølgning efter 1 måned og kontrol efter ca. 3 måneder. Videre plan aftales derefter.